Centro Cultural La Beneficencia

Onderwerpen

Een redelijk onbekende spot in Valencia is het Centro Cultural La Benificencia. Dit culturele centrum huist onder andere twee bijzondere musea, namelijk het Museu de Prehistòria de València en het Museu Valencià d’Etnologia. In deze musea ga je eeuwen terug in de tijd. Zo vind je hier bijvoorbeeld een van de eerste menselijke resten… En wist je al dat je ook verschillende archeologische opgraafplekken kunt bezoeken in de omgeving van Valencia?

Centro Cultural La Beneficencia

Het culturele centrum ligt een beetje verstopt in de bruisende wijk El Carmen. De plek waar het centrum staat, heeft veel verschillende doeleinden gekend. In het begin van de zestiende eeuw werd er een klooster gebouwd. Om precies te zijn werd het klooster in 1520 gesticht door de Augustijnen. Later werd het bewoond door de Franciscaanse monniken. Het klooster was toegewijd aan Jezus’ doornenkroon (‘corona de espinas’ in het Spaans) en heette dan ook ‘Convento de la Corona’. Grappig weetje: De straat waarin het huidige culturele centrum ligt, heet Carrer de la Corona en is vernoemd naar het oude klooster!

In 1873 werd het klooster aangepast qua structuur en werd er uitgebreid. Dit was een project van Joaquín María Belda Ibáñez. Niet alleen werd het een groter gebouw; ook waren er hygiënische verbeteringen doorgevoerd. Vanaf het midden van de negentiende eeuw kreeg het klooster een ander karakter. Het werd het ‘Casa de la Beneficencia’ waarbij bedelaars en wezen werden geholpen en op de arbeidsmarkt werden voorbereid.

Met de komst van de Spaanse democratie in de jaren ’80 veranderde het centrum weer. Een jaar lang werd het gebruikt als school voor kinderen. In 1995 ontstond het Centro Cultural La Beneficencia hoe we deze vandaag de dag kennen met onder andere het Museu de Prehistòria de València en het Museu Valencià d’Etnologia. In het centrum is ook het Institució Alfons el Magnànim (instituut voor culturele bronnen) gevestigd. Deze zijn allemaal in hetzelfde gebouw gevestigd. Leuk om te weten, is dat je steeds kunt “switchen” tussen het Prehistorisch museum en het Etnologisch museum. Je kunt bijvoorbeeld de musea per verdieping bekijken of eerst het ene museum in z’n geheel en vervolgens het andere museum. Er is een gedeelde museumwinkel en -café.

Museu de Prehistòria de València

In 1927 werd het Museu de Prehistòria de València opgericht als een wetenschappelijk instituut dat zich toelegt op het behoud, het onderzoek en de verspreiding van het Valenciaanse archeologische erfgoed. Sinds 1982 is het museum in het Centro Cultural La Beneficencia gevestigd. Het Prehistorisch museum beslaat het rechterdeel van het gebouw. In 1995 werden de deuren voor het publiek geopend met onder andere de zalen Prehistorie, Iberische cultuur, Romeinse wereld en de bibliotheek. Fijn aan dit museum is dat het, in tegenstelling tot andere Valenciaanse musea, Engelstalige informatieboekjes heeft.

Begane grond

Op de begane grond van het museum zijn de tijdelijke tentoonstellingen te zien. Ook is hier een oude kerk (in Byzantijnse stijl) te vinden waar een auditorium van gemaakt is.

Eerste verdieping

Op de eerste verdieping vind je onder andere de zaal Paleolithicum. Hier kun je de eerste fossiele menselijke resten bewonderen die uit de Cova del Bolomor komen. Bij deze grot in Tavernes de la Valldigna (dorp ten zuiden van Valencia) is een grote archeologische opgraafplaats waar nog steeds opgravingen worden gedaan. Ook uit de grot Cueva del Parpalló (in de buurt van de stad Gandía) komen opgravingen die op deze verdieping bekeken kunnen worden. Deze (en meer) archeologische spots kunnen ook bezocht worden. Tot slot is op deze verdieping ook de zaal te vinden die is toegewijd aan het Neolithicum. Hier ligt een beroemde collectie van bekers uit de Bronstijd.

Tweede verdieping

Op de tweede verdieping worden materialen uit de Iberische cultuur tentoongesteld. Ook is hier de zaal te vinden die is toegewijd aan de Romeinse wereld.

Museu Valencià d’Etnologia

Van de eerste sporen van de mens gaan we over naar de huidige mens… Bij het Museu Valencià d’Etnologia (oftewel het Valenciaanse Museum van Volkenkunde) wordt namelijk de cultuur van de (huidige) mens bestudeerd. De Valencianen hebben een rijke cultuur die je in het museum kunt bewonderen in foto’s, getuigenissen en voorwerpen. In 1982 werd het museum opgericht in het Centro Cultural La Benificència. Dit museum beslaat de linkerkant van het gebouw. De permanente tentoonstelling is in vijf gebieden verdeeld: de stad, het platteland, het moeras, het droge land en de bergen. De tijdelijke tentoonstellingen laten juist de internationale volkenkunde en culturele diversiteit zien.

Begane grond

Op de begane grond vind je de tijdelijke tentoonstellingen, de museumwinkel en het café.

Eerste verdieping

Op de eerste verdieping zijn de delen de stad, het platteland en het moeras te vinden. Hier vind je bijvoorbeeld afbeeldingen van traditionele huisjes van het platteland en voorwerpen die gebruikt werden om op het land te werken.

Tweede verdieping

De tweede en laatste verdieping is toegewijd aan het droge land en de bergen.

Praktische informatie

 • Carrer de la Corona 36
 • Website (in het Spaans)
 • Openingstijden:
  Dinsdag t/m zondag: 10.00 – 20.00 uur
 • Prijs:
  €2,00 (algemeen tarief)
  €1,00 (studenten en kinderen van 7 tot 16 jaar)
  Gratis voor kinderen tot 7 jaar, 65+ en op zaterdag & zondag

Tips

 • Om de hoek van het Centro Cultural La Beneficencia vind je het IVAM museum, het instituut van de moderne kunst.
 • Idee: Tijdens onze Street Art Route kom je onder andere langs het Centro Cultural La Beneficencia, maar ook langs andere highlights van de stad zoals de Mercado Central en het Convento del Carmen. Tussendoor stop je bij de mooiste straat kunstwerken van de stad.
 • Regelmatig vinden er (vaak gratis) concerten plaats in het Centro Cultural La Beneficencia. Mocht je eventueel interesse hebben, neem dan een kijkje op de website bij Agenda en dan onder ‘Musica’.