Sierra Calderona

Onderwerpen

De regio Valencia heeft heel wat mooie natuur te bieden. De Sierra Calderona is één van de dichtst bij de stad gelegen natuurgebieden. Een bezoek aan het ‘Parque Natural de la Sierra Calderona’, zoals de officiële naam luidt, is een heerlijke afwisseling tijdens je verblijf in de stad. Met de auto ben je er zo, maar je kunt er ook naar toe fietsen zelfs!

Heuvels en bergen

De Sierra Calderona is een uitgestrekt, bergachtig gebied. De bergtoppen zijn alleen niet zo heel hoog. De hoogste berg reikt tot net boven de duizend meter. Maar vergis je niet, dat zorgt alsnog voor een schitterend natuurgebied met waanzinnige uitzichten. Het natuurgebied is behoorlijk groot, het beslaat namelijk meer dan 18.000 hectare. De Sierra Calderona biedt allerlei soorten vermaak. Zo kun je er prachtige wandelingen maken, rondcrossen met de auto en van het ene naar het andere uitkijkpunt rijden of een uitdagende mountainbikeroute fietsen.  

Kastelen, uitkijkpunten en fantastische fiets- en wandelroutes

De activiteiten die je kunt ondernemen in het Parque Natural de la Sierra Calderona zijn zeer divers. Voor natuurliefhebbers is er genoeg te beleven, maar ook bijvoorbeeld liefhebbers van ruïnes en kastelen kunnen hun hart ophalen. Bovendien zijn er vele schattige dorpjes te bezoeken met allemaal hun eigen charme. Afhankelijk van hoe intensief je de dag wilt doorbrengen zijn er (minder) lange wandelingen en fietsroutes. Hier volgt een kleine selectie, maar het aanbod is natuurlijk enorm!

Wandelroute rondom Náquera

Vanuit Valencia is  Náquera eigenlijk het eerste dorpje in de Sierra Calderona wat je tegenkomt. Náquera wordt ook wel de poort naar de Sierra Calderona genoemd. In dit dorpje is de voor alle leeftijden toegankelijke wandelroute ‘ruta del salt’ van zo’n 10 kilometer, een echte aanrader. De route begint in het dorpje en door middel van goede bewegwijzering (volg de bordjes met PR-CV 329) bewandel je de flanken van de Sierra Calderona. Omgeven door indrukwekkende rotspartijen kun je hier echt genieten van de natuur. Het geluid van een klaterend beekje en de aanblik van talloze olijfbomen maakt het helemaal af. De mensen van de VVV in Náquera helpen je graag op weg of check even de wandelroute in dit krantenartikel (een beetje kennis van het Spaans is handig!)

Het kasteel van Serra

Niet ver van Náquera, maar wel een stukje verder het natuurgebied in, ligt het dorpje Serra. De mogelijkheden in dit dorpje zijn eindeloos. Ga je voor één van de mooie wandelroutes of waag je je aan de spectaculaire mountainbikeroute? Wij kozen voor de wandelroute naar het kasteel van Serra, wat op bijna 600 meter hoogte ligt. De route is goed begaanbaar, maar neem er wel lekker de tijd voor aangezien je vermoedelijk echt om de haverklap stilstaat om een foto te maken van de prachtige uitzichten. Na een aardige klim wacht uiteindelijk de beloning. Het uitzicht vanaf het kasteel van Serra. Een absoluut hoogtepunt, letterlijk!

Mirador del Garbí

De ‘mirador del Garbí’ oftewel het uitzichtpunt van Garbí is een verplichte stop als je een bezoekje aan de Sierra Calderona brengt. Je kunt dit uitzichtpunt op verschillende manieren bereiken, maar de eenvoudigste manier is met de auto. Een andere optie is de trein nemen naar het dorpje Estivella en vanaf daar de wandeling omhoog maken. Let wel op dat de trein naar Estivella niet heel vaak per dag gaat. Maar met de fiets naar boven fietsen is misschien wel de meest gave manier. Pak bijvoorbeeld de trein naar Sagunto en fiets vanaf daar naar het dorpje Estivella en vanaf daar omhoog. Hoe je er ook naar toe gaat, het uitzicht zal je niet teleurstellen. Op een heldere dag kun je als je naar het zuiden kijkt ver voorbij Valencia kijken. De kranen van de haven zijn goed zichtbaar en daar voorbij is het meer van Albufera te zien. Als je je ogen een stukje verder laat afdwalen zijn zelfs de kenmerkende rotsformaties rondom Jávea te zien. En besef: die liggen op meer dan 100 kilometer afstand!

Prachtige planten…

In de Sierra Calderona groeit een grote en diverse hoeveelheid aan planten en kruiden. De boomsoort die je het meest zult tegenkomen is de kenmerkende Mediterrane den. Deze boom kan erg goed tegen de rotsachtige bodem en het warme, droge klimaat. Toch zijn er ook andere soorten te ontdekken zoals de kurkeik, olijfbomen en cipressen. Wat lager bij de grond zijn er veel struiken te bewonderen zoals de typische palmstruik. Dat is een struik die eigenlijk lijkt op een klein, schattig palmboompje. Ook zijn struiken als de hulsteik, aardbeiboom en mastiekboom te bewonderen. In totaal zijn er zelfs meer dan 175(!) planten en kruiden te vinden. Denk dan bijvoorbeeld aan rozemarijn, tijm, kamille en lavendel. De overeenkomst tussen alle soorten is dat ze goed gedijen in rotsachtige omgeving.

…en een gezellige beestenboel

De Sierra Calderona is het leefgebied van vele verschillende soorten dieren. Zo leven er alleen al meer dan 140 soorten vogels in het gebied. Voorbeelden hiervan zijn de havikarend, de torenvalk en diverse uilensoorten, maar ook de kleinere en wat ‘gewonere’ soorten als de kleine zwartkop en de Provençaalse grasmus. Verder zijn er allerlei beesten te zien zoals hagedissen, kikkers, padden, slangen en schildpadden.

Voor de echte spoorzoekers bestaat er de kans onder andere vossen, wilde katten, wilde zwijnen en eekhoorntjes tegen het lijf te lopen, maar deze laten zich over het algemeen niet zo gauw zien. Misschien heb je geluk en zie je er een paar!

Tips!

  • Je bent te gast in de natuur, ga er respectvol mee om.
  • Plan je trip in de zomer niet op het heetst van de dag. In de winter kan het juist vrij koud zijn als je (te) vroeg op pad gaat.
  • Op sommige plaatsen in de natuur zal je geen internetverbinding hebben. Het kan handig zijn offline kaarten te downloaden voor je van start gaat zodat je daar altijd op kunt terugvallen.
  • Neem genoeg eten en drinken mee.
  • Ook wat contant geld is aan te raden. Dat kan goed van pas komen als je in dat kleine bergdorpje neerploft op een terrasje waar je niet kunt pinnen.