Calatrava

De Valenciaanse architect en ingenieur, Santiago Calatrava, is redelijk bekend in verschillende landen. Calatrava staat bekend om zijn futuristische bouwwerken die voornamelijk uit metaal, beton en glas bestaan. In Valencia heeft hij een aantal gebouwen en bruggen ontworpen die misschien wel bekend staan als dé highlights van Valencia.

Algemeen

In 1951 werd Santiago Calatrava in de stad Valencia in de Comunidad Valenciana (regio Valencia) geboren. Toen hij negen jaar was, begon hij met tekenen bij de school van Bellas Artes. Vervolgens ging hij op zijn dertiende naar Parijs voor een uitwisselingsproject. In 1968 behaalde hij zijn gymnasium diploma. Daarna is Calatrava in Valencia architectuur gaan studeren bij de “Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Valencia”. Toen hij hier zijn studie had afgrond, begon hij aan een cursus urbanisme. Hij was hierbij leerling van de architect Juan Carlos Jiménez.

In 1975 vertrok Santiaga Calatrava naar Zurich om daar “Ingeniería Civil” (bouwkundig ingenieur) te studeren. Vier jaar later behaalde hij zijn doctoraat met de titel bouwkundig ingenieur. Datzelfde jaar trad hij in het huwelijk met zijn Zwitserse vrouw. Zijn eerste bekende en belangrijke project was het “Stadelhofen” treinstation in Zurich.

BannerCAC

Bouwwerken

Santiago Calatrava heeft inmiddels vele bouwwerken op zijn naam staan waaronder stations, bruggen en operagebouwen. In veel landen ter wereld staan projecten van Calatrava, zoals in Spanje, Zwitserland, Frankrijk, Argentinië, de Verenigde Staten en Griekenland. Ook in Nederland heeft Calatrava enkele werken gemaakt, bijvoorbeeld enkele burggen in Haarlem. Andere voorbeelden van zijn werken zijn:

  • BCE Place in Toronto (1987);
  • Puente de la Mujer, Brug van de Vrouw in Buenos Aires (2001);
  • Treinstation in Luik (2009).

Menselijk lichaam

Het menselijk lichaam speelt vaak een rol bij het ontwerpen van projecten. In Santiago Calatrava’s bouwwerken kan regelmatig de relatie tussen het bouwwerk en het menselijk lichaam worden gezien. Hij maakt dan ook veel gebruik van organische vormen en sommige onderdelen van gebouwen kunnen daadwerkelijk bewegen.

Ciudad de las Artes y las Ciencias

De Ciudad de las Artes y las Ciencias (CAC), oftewel de Stad van Kunst en Wetenschap, in Valencia is ontworpen door Santiago Calatrava. Dit project bestaat uit verschillende onderdelen, namelijk:

  • Agora;
  • L’Hemisferc;
  • L’Umbracle;
  • L’Oceanogràfic (het restaurant en de entree zijn ontworpen door Felix Candela);
  • Museo de las Ciencias;
  • Palau de les Arts.

Tips

– Lijkt het je leuk om meer te weten te komen over Calatrava en zijn indrukwekkende project in Valencia, de Ciudad de las Artes y las Ciencias? Verrassend Valencia biedt een speciale CAC rondleiding langs de diverse gebouwen, zodat je een beeld krijgt van de ideeën achter dit project.
– Zou je graag het Palau de les Arts, oftewel het operagebouw, ook van binnen willen zien? Informeer dan bij Verrassend Valencia naar de mogelijkheden.

Comments are closed.