Wat is het mooiste strand in Valencia?

Onderwerpen

Het mooiste strand in Valencia is Las Arenas. De stad heeft drie stranden: Las Arenas, La Malvarrosa en La Patacona. Van deze drie wordt Las Arenas dus als mooiste strand in Valencia gezien. De naam komt van een oud badhuis, dat aan dit strand ligt. Het heeft fijn goudbruin zand, is 1200 meter lang, lekker breed, met een boulevard en allerlei (sport)voorzieningen.

Las Arenas

Playa Las Arenas wordt door meerdere bronnen, maar vooral door de locals als het mooiste strand van de stad Valencia gezien. Het strand is vanaf het centrum gezien het dichtst bij. La Malvarrosa volgt en aansluitend is La Patacona gelegen. De officiële naam van dit strand is eigenlijk Playa del Cabanyal, maar in de volksmond hoor je eigenlijk alleen Las Arenas. Dit komt door het oude badhuis Las Arenas, dat voornamelijk eind 20e eeuw en begin 21e eeuw erg populair was. De Valenciaanse bourgeoisie was hier te vinden om zich lekker in de watten te laten leggen. Tegenwoordig vind je hier het luxe vijfsterrenhotel Las Arenas, het badhuis bestaat ook nog steeds en is onderdeel van het hotel! Het strand wordt ook nog wel eens Playa de Levante genoemd, vernoemd naar de wind die vanuit deze stad richting het strand waait.

Las Arenas begint direct naast de haven van Valencia met de America’s Cup vol hippe horecagelegenheden. Het jaar 2016 maakte Las Arenas nóg populairder door de komst van de Ibiza-like Marina Beach Club. Het strand loopt ongeveer tot en met het vijfsterrenhotel. Daartussen is een kleine boulevard gelegen, de Paseo Neptuno. Hier vind je een aantal restaurantjes (bijvoorbeeld Vivir Sin Dormir) en winkeltjes. In het zand kun je prachtige zandkunstwerken spotten, maar houd in gedachten dat er eigenlijk verwacht wordt dat je wel wat achterlaat wanneer je er een foto van maakt.

Bijzonder aan dit strand (en de andere stadsstranden van Valencia) is dat het ontzettend breed is. Van de boulevard tot de zee is het toch wel zo’n 60 meter lopen! Regelmatig zijn de stranden in Spanje een stuk minder breed, waardoor bezoekers allemaal dicht op elkaar zitten. Dit is in Valencia helemaal niet het geval. Natuurlijk is het in de zomermaanden wel wat drukker naarmate je dichter bij de zee komt, maar wie heeft er nou zin om in brandend zand naar de verkoeling te lopen?

La Malvarrosa & La Patacona

Na het Las Arenas strand komt La Malvarrosa. Dit strand loopt ongeveer door tot het Casa-Museo Blasco Ibáñez. Dit strand is iets langer dan het mooiste strand, namelijk 1800 meter. De naam komt van de gelijknamige wijk die erachter ligt. Voorheen werd dit stukje strand vooral gebruikt voor de visserij.

Het laatste stukje stadsstrand van Valencia is La Patacona. Dit strand is maar heel klein en pas sinds een aantal jaar qua populariteit aan het groeien. Er zijn een aantal horecagelegenheden waarvan La Más Bonita het bekendst is. Het wordt als een ‘hip’ strand gezien. Ook wordt dit deel van het stadsstrand gebruikt door surfers.

Stranden in de regio Valencia

Valencia heeft niet ‘maar’ drie stranden. Valencia is behalve een stad namelijk ook een regio. De regio Comunidad Valenciana is gelegen aan de Costa de Azahar (kust van de sinaasappelbloesem) en de Costa Blanca. En wat het woord ‘kust’ al aangeeft: er zijn talloze stranden! Twee stranden die dichtbij de stad liggen, zijn Port Sa-Playa en El Saler. Beide stranden zijn met het openbaar vervoer of per fiets te bereiken. Port Sa-Playa wordt ook wel Klein Venetië genoemd, door de gekleurde huisjes en de boten die tussen de huizen in zijn gelegen. El Saler is een erg populair strand onder de locals, net achter de duinen gelegen.

Ga je iets verder van het centrum om nóg mooiere stranden te spotten? Dan is het een aanrader om een auto te huren. De Costa de Azahar is zo’n 120 kilometer lang vol stranden en baaitjes en behoort tot de provincies Castellón en Valencia (tot het dorpje Oliva ten zuiden van Valencia). De provincie Alicante (met bekende bestemmingen als Benidorm, Calpe en Jávea) is aan de Costa Blanca gelegen, zo’n 250 kilometer lang.

Mooie stranden in de regio

Er zijn dus buiten de stranden ín Valencia ook nog een hoop prachtige stranden en baaien. Zo wordt Playa L’Aigua Blanca (Oliva, zo’n 80 kilometer ten zuiden van de stad Valencia) vaak bezocht, een rustig strand achter de duinen gelegen. Eén van de mooiste stranden is bij Gandia (70 kilometer ten zuiden van Valencia) gelegen, Playa de Gandia. Dit strand heeft dan ook een blauwe vlag. Maakt de afstand je niks uit? Op zo’n 120 kilometer bij de stad Jávea in de provincie Alicante is het strand Playa de la Granadella gelegen. Het strand ligt in een baaitje, er is kraakhelder water en heeft een idyllische uitstraling. Het strandje is maar 10 bij 160 meter en op een rustige dag voelt het als jouw privéstrand.

Stranden met blauwe vlaggen

Ten onrechte wordt Valencia vaak gezien als ‘alleen’ een citytripbestemming en dat terwijl de stad én de dorpen daarbuiten zulke prachtige stranden hebben. Niet voor niets is Valencia de regio in Spanje met de meeste blauwe vlaggen. Een blauwe vlag geeft de kwaliteit van stranden en jachthavens aan. Sinds 1987 staat Spanje aan kop van landen met de mooiste stranden. Jaarlijks wordt opnieuw bekeken of een strand zijn vlag mag behouden of moet opgeven. De regio Valencia heeft meer dan 100 blauwe vlaggen en heeft hiermee de mooiste en schoonste stranden van Spanje.