Pintxosrestaurants

Onderwerpen

In Spanje zijn tapas en pintxos erg populair en je kunt het bijna overal vinden in restaurants. Er zijn zelfs veel tapas- en pintxosrestaurants in Valencia waar alleen specifiek tapas of pintxos worden geserveerd. Liefhebbers gaan erheen voor een avond met verschillende hapjes en om gezellig te kunnen borrelen. Vind hier alle lekkere pintxosrestaurants in Valencia!

Oorsprong van pintxos

Pintxos vind je vooral veel in Noord-Spanje, in Pais Vasco, oftewel Baskenland. Er wordt gezegd dat pintxos oorspronkelijk uit San Sebastián (Donostia) komen. Er schijnt in de jaren dertig een bar geweest te zijn die als een soort reclame-actie verschillende kleine broodjes met topping aan voorbijgangers uitdeelde. Dit deden ze natuurlijk met als doel om mensen naar binnen te krijgen.

Verschil tussen tapas en pintxos

Je kunt pintxos op twee manieren schrijven. Pintxos is de Baskische spelling en pinchos met “ch” is Castiliaans/Spaans. Dat verklaart dan ook waarom in deze tekst beide vormen worden gebruikt.
Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen pintxos en tapas? Tapas worden meestal op een bord of schaaltje geserveerd waar je mogelijk ook bestek voor nodig kunt hebben. Een pincho is een sneetje brood (of andere eetbare bodem) met een topping erop en een stokje erdoorheen. In de meeste pintxosrestaurants in Valencia worden de pintxos uitgestald en kun je zelf een bordje pakken met een heerlijk hapje. In veel barretjes is het de bedoeling dat je de prikkertjes op je bord bewaard, waardoor die bij het betalen geteld kunnen worden. Aan de hand van de hoeveelheid stokjes wordt de rekening opgemaakt.

Lekker smullen van pinchos in Valencia

Na de achtergrondinformatie over een van de lekkerste hapjes in Spanje heb je vast zin gekregen in pintxos! Daarom staan hier voor jou de beste barretjes en pintxosrestaurants in Valencia omschreven.

Pintxos i Trago (wijk: Ciutat Vella, centrum)

Dit pintxorestaurant is gevestigd op Plaça Redonda in het oude centrum, Ciutat Vella. Het is een plek waar veel locals hun pintxos eten. De prijzen zijn gemiddeld, rond de €1,80 per pintxo. Ze serveren hier veel pinchos met verschillende hammen, denk aan bijvoorbeeld Ibérico en serranoham. Een aanrader om eens te gaan kijken en te genieten van al het lekkers!

 • Plaça Redona 9
 • Website
 • Maandag t/m zondag: 10.00 – 00.00 uur

Orio (wijk: Ciutat Vella, centrum)

Orio is een bekend pintxosrestaurant dat in verschillende steden in Spanje is gevestigd, maar ook in andere (meestal Spaanstalige) landen. In Valencia zit Orio in Ciutat Vella, het oude stadscentrum. Wanneer je binnenkomt valt het meteen op dat er een enorme houten boot aan het plafond hangt en dat het stijlvol is ingericht. Bij Orio kun je rekenen op vooral veel pintxos met vis. Dit is namelijk hun specialiteit en iets dat hun onderscheidend maakt.
Een leuk detail: Orio heeft aan de achterkant van het restaurant een terras en daardoor is het dus mogelijk buiten te genieten van je pintxos! Wanneer je liever binnen zit, kun je aan de bar je pintxos bestellen en opeten en in het restaurantgedeelte kun je alleen a la carte eten! Via de website is het mogelijk om te reserveren, maar alleen voor het restaurantgedeelte.

 • Carrer de Sant Vicent Màrtir 23
 • Website
 • Maandag t/m zondag: 12.00 – 00.00 uur

Tanto Monta (wijk: El Pla del Real)

Iets buiten het centrum en dichtbij het strand, in de buurt van de bekende lange straat Avinguda Blasco Ibáñez, is Tanto Monta gevestigd. Bij Tanto Monta kun je zowel tapas als pinchos eten. Het is populair onder studenten, omdat het in de studentenwijk van Valencia ligt. Maar ook komen er veel locals eten. De pinchos worden hier heel goed beoordeeld door de bezoekers! Ook voor vegetariërs en veganisten is hier genoeg keuze en sommige tapas en pinchos kunnen ook glutenvrij bereid worden. Zeker de moeite waard!

 • Carrer del Poeta Artola 19
 • Website
 • Maandag t/m zaterdag: 19.00 – 01.00 uur

Sagardi (wijk: Ciutat Vella, centrum)

Sagardi is de pintxosbar die midden in het centrum van het mooie Valencia ligt. Ze staan bekend om hun authentieke Baskische keuken, wat betekent veel variatie in producten, veel gebruik van vis en vlees en verrassende combinaties. Bij Sagardi houden ze vooral van pinxtos met vlees! Ze vinden het belangrijk dat zowel de smaak van een pinxto als de aanblik voortreffelijk zijn.
De prijs van een pintxo ligt hier iets boven het gemiddelde, maar dat is ook zeker te proeven en in verhouding met de hoge kwaliteit die zij bieden. Er is een klein terrasje aan de weg waar je jouw pintxos kunt eten, maar het is ook leuk om binnen te gaan zitten. Aan de bar kun je pintxos halen en gezellig binnen opeten. Op de eerste verdieping kun je a la carte eten. Via de website is het mogelijk om te reserveren, maar alleen voor het restaurantgedeelte. Zeker aan te raden om teleurstelling te voorkomen ;-).

 • Carrer de Sant Vicent Màrtir 6
 • Website
 • Maandag t/m zondag: 12.00 – 00.00 uur

Lizarran (wijk: Ciutat Vella, centrum)

Lizarran is een grote keten in heel Spanje en 14 andere landen. Ze beschikken over meer dan 200 verschillende warme en koude pintxos en vaak veranderen ze van aanbod. Je kunt hier prima eten met een heerlijk wijntje erbij. Wel doet Lizarran iets minder hun best om de pintxos mooi op te maken, zoals je gewend bent bij andere pintxosrestaurants, maar dat weegt zeker niet op tegen de smaak!

 • Plaça de l’Ajuntament 8
 • Website
 • Maandag t/m zondag: 10.00 – 00.00 uur

Tips

 • Heb je zin om een keer paella te eten? Neem dan ook eens een kijkje op onze pagina met Paella restaurants.