Provincie Alicante

Onderwerpen

Op deze pagina vind je een beschrijving van bijzondere plaatsen in de provincie Alicante aan de Costa Blanca in de regio Valencia. Voorbeelden zijn Benidorm, Altea, Dénia en Jávea. Deze plaatsen zijn zeker de moeite waard om te bezoeken.

Alfàs del Pi

Alfàs de Pi is gelegen in de provincie Alicante en in de Comunidad Valencia. Deze stad is van oorsprong gebouwd om piraten tegen te houden. Alfàs komt oorspronkelijk van Alfaz, een naam die door de Moren werd gegeven, wat vruchtbaar land betekent. Alfàs del Pi is een stad waar veel toeristen naartoe komen en staat bekend om zijn jaarlijkse Internationale Film Festival. Naast de prachtige stranden, heerlijke restaurantjes, mooie hotels en de leuke winkeltjes is er nog meer te beleven in Alfàs del Pi. Voor de wijnliefhebbers, Bodega Mendoza is zeker een bezoekje waard. Voor meer informatie zie Bodegas Mendoza.

Alcoy

Alcoy, of in het Valenciaans ‘Alcoi’, wordt ook wel de stad van de bruggen genoemd. Deze plaats ligt in het binnenland en op ongeveer 45 minuten rijden van Alicante. Alcoy heeft naast prachtige bruggen, historische gebouwen en musea ook twee natuurparken aangrenzend. Gastronomisch gezien is Alcoy ook een goede optie vanwege onder andere de embutidos, oftewel worsten. Feesten die groots gevierd worden in deze gezellige plaats, zijn de ‘Moros Y Cristianos’ en ‘Navidad’ (kerst). Lees meer op de pagina Alcoy.

Alicante

Alicante is de hoofdstad van de provincie Alicante en is gelegen in het zuidelijke deel van de regio Valencia. Deze stad, met rond de 330.000 inwoners, aan de kust gelegen heeft een grote haven, waar jaarlijks vele cruiseschepen aanmeren. Alicante beschikt over een vliegveld, waardoor deze stad als locatie erg interessant is voor toeristen die als eindbestemming Benidorm, Altea, Calpe, Villajoyosa of La Manga hebben, maar ook als stedentrip is Alicante zeer geschikt. Vliegtuigmaatschappijen die onder andere vanaf Amsterdam naar Alicante vliegen en vaak budgettickets aanbieden, zijn Ryanair en Transavia. Het Castillo de Santa Barbara (kasteel), het Monasterio de la Santa Faz (klooster), de haven, indrukwekkende kerken, verschillende musea en de traditionele festivals maken Alicante een leuke en interessante stad om te bezoeken. Met een gemiddelde temperatuur van rond de 17 graden, strand, veel zonuren en vele restaurants, bars en hotels is Alicante een uitermate geschikte bestemming voor een vakantie of weekendtrip. Voor meer informatie over deze stad kun je kijken op Alicante.

Altea

Altea is gelegen in de provincie Alicante aan de Costa Blanca. Deze stad is voornamelijk bekend om zijn smalle straatjes met witte huizen, mooie stranden en een heerlijk klimaat gedurende het gehele jaar. Eén van de hoogtepunten van Altea is de ‘Iglesia Nuestra Señora del Consuelo’. Verder heeft deze stad gezellige restaurantjes, barretjes en een haven. Lees meer over dit mooie stadje op de pagina Altea.

Benidorm

Benidorm was van oorsprong een klein vissersplaatsje, maar is uitgegroeid tot een grote toeristische trekpleister. Dit vakantieoord is voornamelijk bekend om de stranden en grote aantal hotels, appartementen, bars, discotheken en restaurants. Gedurende de zomermaanden is Benidorm levendig en zijn er vele toeristen, terwijl het gedurende de wintermaanden een stuk rustiger is. Om te overwinteren is Benidorm een zeer geschikte locatie vanwege de aangename temperatuur en de vele zonuren. Voor meer informatie over Benidorm kun je kijken op de pagina Benidorm.

Calpe

De perfecte badplaats om de mediterrane cultuur te ervaren. Hier vind je het prachtige blauwe water, witte stranden, de geur van de zee en de eeuwige zon… Naast alleen de zee is er ook nog een zoutwatermeer te vinden midden in het stadje Calpe. Van oorsprong is deze stad een authentiek vissersdorp en dat is aan nog veel details terug te zien. Lees meer op de pagina Calpe.

Dénia

Dénia is aan de kust gelegen, tussen Alicante en Valencia in. Naast vele barretjes en restaurants zijn er ook mooie stranden. Vanaf Dénia vertrekt er dagelijks een ferry naar de eilandengroep ‘de Balearen’, waaronder Ibiza en Formentera. Het ‘Museo Etnologico’ en het ‘Palau del Governador’ zijn twee bezienswaardigheden die een bezoekje waard zijn. Lees meer over deze stad op de onze pagina Dénia.

El Campello

Op ongeveer 20 minuten rijden van Alicante ligt de stad Campello. Hoogtepunten zijn onder meer het Palacio de Villa Marco en de toren van Campello. Deze toren, met uitzicht over de haven, werd gebouwd in 1500, zodat piraten een goed overzicht konden houden. Verder vind je hier gezellige restaurantjes en een mooi strand. Campello is een schattig stadje, dat nog niet door het massatoerisme is overspoeld en zeker een bezoekje waard is. Meer informatie vind je op de pagina El Campello

Elche

Ook wel bekend als ‘de stad van de palmbomen’, met zijn prachtige en unieke palmbomentuin. Deze stad ligt op 20 kilometer afstand van Alicante. Hier is genoeg te doen, zoals goed winkelen, heerlijk eten etc. Lees alles over deze stad op de pagina Elche.

Guadalest

Een prachtig bergdorp met een blauwgroen stuwmeer. Je kunt er wandelen, het kasteel bezoeken en één van de vele musea bekijken die het kleine dorpje herbergt. Je vindt Guadalest op ongeveer twee uur rijden van Valencia en je kunt het leuk combineren met een bezoek aan Alicante, Altea of Les Font’s d’Algar (een toffe plek om te zwemmen).

Ibi

Een kleine plaats, ook wel de stad van het speelgoed genoemd. Je kunt twee mooie musea bezoeken, maar ook heerlijk wandelen in de natuur. Op zo’n 1,5 uur rijden van Valencia vind je Ibi. Wil je meer weten over deze plaats? Neem dan eens kijkje op de pagina Ibi voor al onze tips!

Jalón

In de Jalón vallei, omringd door prachtige gebergten zoals de ‘Sierra Bernia’ en de ‘El Montgo’, ligt onder meer de plaats Jalón, ongeveer 30 km vanaf de kust het binnenland in. Hier vind je onder andere vele amandelbomen, sinaasappelbomen en wijngaarden. Zowel witte, een moscatel, als rode wijn wordt hier geproduceerd. In dit stadje, met kleine straten, vind je restaurants, winkels met zelfgemaakte producten en ook bodegas, waar je voordat je een fles wijn koopt eerst kunt proeven. Dat de Arabieren hier meer dan 100 jaar hebben geregeerd, kun je terugzien in vele huizen en andere gebouwen. Lees meer over Jalón.

Jávea

Jávea, ook wel Xàbia genoemd, is aan de kust gelegen in het noorden van de provincie Alicante aan de Costa Blanca. Ongeveer 90 kilometer ten oosten van Jávea ligt het eiland Ibiza. Op heldere dagen kun je zelfs dit eiland zien. Verder heeft Jávea heel veel zonuren en een zeer aangename gemiddelde jaarlijkse temperatuur. Zowel het vliegveld van Alicante als van Valencia bevindt zich op ongeveer een uur rijden afstand van Jávea. Jávea heeft een mooi oud centrum, een nog niet gemoderniseerde haven en een prachtige zandstrand. Lees alles over Jávea op de pagina Jávea.

Jijona

Jijona is het meest bekend om de turrón. Traditionele turrón wordt gemaakt van onder meer amandelen, suiker, eieren en honing en wordt rondom kerst veel gegeten. Je kunt een bezoekje brengen aan het turrónmuseum om meer te weten te komen over dit proces de geschiedenis of wat turrón te proeven en/of te kopen. Verder is Jijona een schattig stadje met smalle straatjes. Meer informatie vind je op de pagina Jijona.

Moraira

Ook in de provincie Alicante is het vissersdorpje Moraira gelegen. Het dorp met slechts 1.600 inwoners is op 120 kilometer van Valencia gelegen. Moraira is vooral bekend geworden door het likeurtje Mistela. In Moraira kun je cultuur snuiven, naar het heerlijke strand gaan en een lekker hapje eten. Meer informatie lees je op de pagina Moraira.

Villajoyosa

Vroeger was dit een vissersdorpje, maar je kunt het eigenlijk geen dorpje meer noemen! Het stadje is namelijk de laatste jaren ontzettend gegroeid, momenteel wonen er meer dan 30.000 inwoners. Villajoyosa ligt op 10 kilometer afstand van Benidorm, 32 kilometer van Alicante en het is anderhalf uur rijden van Valencia! Ook dit stadje biedt je genoeg zon, zee en strand en niet te vergeten de karakteristieke felgekleurde huizen aan de kust die jou echt het vakantie gevoel geven! Lees er meer over dit stadje op de pagina Villajoyosa.