Fiesta de Todos los Santos

Onderwerpen

Op deze pagina vind je informatie over Fiesta de Todos los Santos, oftewel Allerheiligen. Deze feestdag waarbij de heiligen worden geëerd, wordt in Spanje op 1 november gevierd. Wist jij dat de benaming ‘Halloween’ een afgeleide is van ‘All Hallows Day’ zoals de Engelsen Allerheiligen noemen? Halloween wordt een dag voor Allerheiligen gevierd en is één van de grootste feestdagen van Amerika. Dit wordt echter in Valencia niet groots gevierd, Fiesta de Todos los Santos is hier bekender. Lees op deze pagina meer over deze feestdag.

Wat

Fiesta de Todos los Santos is een christelijke feestdag die in de katholieke kerk op 1 november wordt gevierd. Sinds het begin van het christendom bestonden er veel martelaren: mensen die hun leven gaven voor het geloof. In eerste instantie werd elke martelaar individueel geëerd. Later is besloten om een gemeenschappelijke dag in het leven te roepen, omdat er veel groepen martelaren tegelijk omkwamen; dit werd Allerheiligen. Ook werd het belangrijk gevonden dat alle heiligen een eigen dag in het jaar hadden waarop ze werden geëerd. In 732 ontstond de vermenging van de martelaren en de andere heiligen. Hiermee ontstond Allerheiligen. Het is een feestdag waarbij alle heiligen die zijn overleden worden herdacht, maar waarbij ook de mensen die nog leven en in god geloven worden geëerd. Dit feest is in veel landen een vrije dag. Het wordt gevierd in onder andere Frankrijk, België en Spanje. In Nederland is dit feest sinds 1960 geen officiële vrije dag meer.

Allerheiligen in Spanje

In Spanje wordt Fiesta de Todos los Santos op verschillende manieren gevierd in de regio’s. In de regio’s bezoekt men de dierbare overledenen en worden bloemen achtergelaten op de begraafplaatsen. Het is ook heel normaal dat er op begraafplaatsen bloemen worden verkocht en dat men aanbiedt de graven schoon te maken. In kathedralen door heel Spanje worden vaak belangrijke relikwieën van de overleden heiligen tentoongesteld. In bepaalde regio’s zijn er speciale gebruiken wat betreft het eten. In Catalonië worden er op deze dag aardappelen, kastanjes en “panellets” gegeten. Het is een dessert dat bestaat uit kleine cakejes in allerlei vormen met als hoofdbestandsdeel marsepein. De echte “panellets” bevatten pijnboompitten. De cakejes zijn een verwijzing naar de huisgemaakte cake die vroeger bij de overledenen werden achtergelaten als offer.

Fiesta de Todos los Santos in Valencia

In Valencia wordt er niet heel veel speciaals gedaan tijdens deze feestdag. Het is een vrije dag voor de meeste Valencianen. Wanneer 1 november op een vrijdag of maandag valt, maken veel Valencianen er een weekenduitje van. Vaak gaan zij dan naar de geboortedorpen van overleden familieleden.

Dag voor Todos de los Santos

De dag voor Todos de los Santos is dus Halloween. Dit concept begint ook in Valencia steeds populairder te worden. Er worden verschillende routes voor kinderen georganiseerd waarbij ze langs winkels kunnen om snoep te halen. Ook zijn er veel Halloween-feestjes waar je verkleed naartoe kunt.