Asunción de María

Op 15 augustus wordt in Spanje de Asunción de María gevierd, oftewel de Tenhemelopneming van Maria. Op deze pagina lees je alles over waar deze feestdag vandaan komt en hoe de Valencianen deze dag vieren!

Tenhemelopneming van Maria

De Asunción de María is een nationale feestdag in Spanje waarop de hemelvaart van de heilige Maria, de moeder van Jezus, wordt gevierd. Volgens de katholieke traditie werd zij aan het eind van haar leven met lichaam en ziel opgenomen in de hemel in plaats van te overlijden. De Tenhemelopneming van Maria is de oudste nog gevierde christelijke feestdag van Valencia en wordt al gevierd sinds 1352!

De heilige Maria is één van de vier beschermheiligen van de stad Valencia. Dit komt doordat zij ook al de beschermheilige was van de middeleeuwse Kroon van Aragon. De koning van Aragon, Jaime I, veroverde op 9 oktober 1238 de stad Valencia op de islamitische Moren en liet Maria ook tot beschermheilige van deze stad verklaren. Ruim honderd jaar later werd de eerste processie ter ere van haar hemelvaart gehouden.

Deze feestdag is de belangrijkste feestdag van de kathedraal van Valencia, die aan de heilige Maria is toegewijd. Op deze dag wordt ’s ochtends een beeld van Maria op haar sterfbed van een nabijgelegen kerk, de Iglesia del Milagro, naar de kathedraal gebracht. Deze processie wordt geleid door de aartsbisschop van Valencia. Twaalf mannen van de culturele vereniging Grup de Mecha, verkleed als de twaalf apostelen van Jezus, dragen dit beeld door drie straten heen naar de kathedraal. ’s Avonds wordt het beeld op dezelfde manier weer terug gebracht naar de kerk.

De processies zijn een mooi moment om niet alleen de oudste feestdag van Valencia te vieren, maar ook om van traditionele Valenciaanse muziek te genieten! Tijdens de optochten hoor je de muziekinstrumenten ‘tabalet’ en ‘dolçaina’, die beide al sinds de Moorse periode worden bespeeld in Valencia. De dolçaina is een soort hoornpijp, maar gemaakt van hout, die van oorsprong uit Egypte komt. De tabalet is een kleine trommel van Arabische afkomst. Deze twee instrumenten horen altijd samen te worden bespeeld, en kun je naast Valencia ook in bijvoorbeeld Marokko terugvinden.

Wanneer?

De Asunción van María wordt altijd op 15 augustus gevierd. Deze dag is een nationale feestdag, wat betekent dat vrijwel alle winkels over het algemeen gesloten zijn. Ook kan het slim zijn om te reserveren voor het eten, aangezien veel Valencianen van de dag gebruik zullen maken om uit eten te gaan!

Processies

De ochtendprocessie begint rond 9.30 uur bij de Iglesia del Milagro op Carrer del Trinquet de Cavallers 4, en gaat via Carrer del Palau naar de kathedraal van Valencia. ’s Avonds om 19.00 uur vind de avondprocessie plaats. Deze zal vanaf de kathedraal van Valencia over Plaza de la Reina gaan en vervolgens via Carrer de la Mar terugkeren naar Carrer del Trinquet de Cavallers 4.

Comments are closed.