Paellarestaurants

Onderwerpen

Paelja? Of pa-ella? Het is één van de bekendste gerechten uit de Spaanse keuken, maar wist je dat dit oorspronkelijk uit de regio Valencia komt? En daar zijn de Valencianen onwijs trots op. Het is dus geen raar idee dat wanneer je in Valencia bent, toch even van de paella wilt smullen… Maar waar? Er zijn een hoop plekken in de stad waar je voor paella terecht kunt, maar lang niet overal is de paella zo best. Op Verrassend Valencia vind je een overzicht van paellarestaurants waar je zeker plaats kunt nemen voor het beroemde Valenciaanse gerecht.

Handig om eerst te weten…

 • Paella Valenciana duurt minimaal 30 minuten om te bereiden. Wanneer je in een restaurant na 10 minuten een bord paella voor je neus krijgt, is de paella dus niet speciaal voor jou bereid. Duurt een paella minimaal 30 minuten om te bereiden? Dan kun je net als de Valencianen voor een voorgerechtje kiezen, bijvoorbeeld een Ensalada Valenciana.
 • Paella is een lunchgerecht, de Valencianen nemen er uitgebreid de tijd voor. Voorgerecht, paella, wijntje erbij, nagerecht en daarna lekker uitbuiken. Wil je paella als diner? Houd er dan rekening mee dat je dan waarschijnlijk bij de toeristische restaurants uitkomt. De lokale paellarestaurants bieden vaak alleen paella voor de lunch aan.
 • Een échte vers bereide paella voor jou krijg je vaak in een grote paellapan op tafel geserveerd.
 • Jamie Oliver kwam er negatief mee in het nieuws: paella met chorizo? De Valencianen kennen zo ook niet de paella. In de regio zijn er drie soorten: Paella Valenciana (met kip en konijn), Paella de Marisco (met zeevruchten) en Paella Mixta (met zowel vlees als vis). Dit zijn de drie paella’s die meestal op de kaart staan.
 • Niet zo’n zin om bij de Paella de Marisco de garnalen en de langoustines te gaan pellen? Dan kun je ook voor de Paella Senyoret gaan, dit is een zeevruchtenpaella waarbij alles al is gepeld!

Paellarestaurants in Valencia

Casa Carmela (wijk: Malvarrosa)

Een authentiek en typisch Valenciaans paellarestaurant is Casa Carmela. Dit is onder andere al aan de openingstijden te zien; het restaurant is namelijk alleen tijdens de Spaanse lunch geopend (13.00-16.00 uur). Ook dit restaurant is bij het strand gelegen. In het weekend is het zeker een aanrader om hier even te reserveren; het is een van de favoriete paellarestaurants van de locals. Casa Carmela begon in de jaren ’20 als omkleedhuisje op het strand voor de strandbezoekers.

Twee jaar later legde José Belenguer ‘Casa Carmela’ vast als bedrijf, vernoemd naar zijn vrouw Carmela.  Strandbezoekers konden zich er niet alleen omkleden, maar ze konden er ook terecht voor een maaltijd. In de jaren ’70 veranderde Casa Carmela iets meer naar een restaurant. Later in 1989 waren de grootste veranderingen en sindsdien is het restaurant beroemd om de paella’s. Deze worden namelijk op vuurtjes naast elkaar in de keuken bereid. Ook zijn ze bekend door de goede ‘socarrat’, oftewel het ‘aangekoekte’ laagje paella in de pan, waar de Valencianen dol op zijn. En dan is er ook nog het traditionele interieur…

 • Carrer d’Isabel de Villena 155
 • Website
 • Dinsdag t/m zondag: 13.00 – 16.00 uur

Palace Fesol (wijk: Canovas/Gran Via)

In het centrum zijn er niet ontzettend veel paellarestaurants. Veel hiervan zijn enigszins toeristisch. Een positieve uitschieter is Palace Fesol, je kunt hier terecht voor een echt goede paella. Op de kaart staan als voorgerechten een hoop Spaanse hapjes, van Spaanse hamkroketjes tot de beste kwaliteit ham (bijvoorbeeld jamón iberico de bellota). Maar… je komt uiteraard voor de paella en die mag er ook zijn bij Palace Fesol. Kies bijvoorbeeld voor de Paella Valenciana of ga voor een ander rijstgerecht (arroces). Een ander bekend gerecht in Valencia is ‘fideua’, dit lijkt op paella, de smaken komen overeen. Het enige verschil is dat fideua niet met de ‘gewone’ rijst wordt gemaakt, maar met noodle-achtige sliertjes.

 • Carrer d’Hernán Cortés 7
 • Website
 • Maandag t/m zondag: 13.30 – 16.00 uur

Goya Gallery (wijk: Canovas/Gran Via)

De vriendschap tussen Marcelino Garcia en Fernando Navarro was het belangrijkste ingrediënt voor de start van Goya Gallery. Deze bloeide op toen ze samen op de hotelschool zaten: jaren later werd hun droom werkelijkheid. Samen openden zij in het centrum van Valencia hun eigen restaurant: Goya Gallery. Zij hechten waarde aan de traditionele Spaanse keuken met kwaliteitsproducten en moderne accenten. Ongeacht je nationaliteit, is hun doel dat je je thuis voelt in het restaurant. Je kunt genieten van de traditionele Valenciaanse paella (met kip en konijn), de heerlijke paella met zeevruchten en vele andere rijstgerechten!

 • Carrer de Borriana 3
 • Website
 • Openingstijden:
  Dinsdag en woensdag: 13.00 – 18.00 uur
  Donderdag t/m zaterdag: 13.00 – 00.00 uur
  Zondag 13.00 – 16.00 uur

Albufera – rijstwalhalla

Niet ver van Valencia vandaan is het Albufera natuurgebied gelegen. Hier vind je onder andere het gelijknamige zoetwatermeer; de grootste zelfs van Spanje! Ook groeit in dit gebied de rijst die gebruikt wordt voor de paella. In sommige maanden kun je zelfs de rijst zien! In andere maanden zie je vooral veel water, maar voelt het bijna een beetje Aziatisch aan met de rijstterrassen! Voor het meer is het dorpje El Saler gelegen met een heerlijk strand. Aan dit strand zijn verschillende paellarestaurants te vinden. Aan het meer is weer een ander dorpje gelegen: El Palmar. Dit dorpje met maar een klein aantal inwoners telt maar liefst dertig paellarestaurants! In de Albuferaroute lees je meer over de paella, El Saler en El Palmar én hoe je er kunt komen! Alvast één tip: Albufera per fiets bezoeken, is een aanrader! Een fiets kun je gemakkelijk huren in de Verrassend Valencia Tours & Bike Rental shop.

Bon aire (Albufera)

Er zijn genoeg lekkere paellarestaurants in Albufera, maar Bon Aire is een echte aanrader. De lekkerste paella eet je hier! En nee… dit is niet overdreven, want Bon Aire is in 2018 uitgeroepen tot het beste paellarestaurant van de wereld. Midden in het natuurgebied van Albufera kun je in El Palmar smullen van dit heerlijke typische Valenciaanse gerecht. De deuren van Bon Aire werden in 1987 geopend en is een echt familiebedrijf. Zo namen de chefkok en zijn zoon de prijs voor de beste paella samen in ontvangst. Ze serveren de perfecte beleving van de traditionele Valenciaanse keuken!

 • Carrer de Cabdet 41
 • Website
 • Zondag t/m zondag: 09.30 – 18.00 uur 

Lunchmenu’s & afhaalrestaurants

Twee populaire concepten in Valencia zijn de lunchmenu’s en de afhaalrestaurants. Soms al voor een tientje kun je heerlijk en uitgebreid lunchen en vaak zit er paella bij inbegrepen! Vaak krijg je bij een lunchmenu een voorgerecht, hoofdgerecht (soms paella), een nagerecht en een drankje. Soms is de samenstelling van zo’n lunchmenu net iets anders, maak vaak zijn deze voordelig én ontzettend lekker. De paella wordt dan niet vers voor je bereid, maar dan krijg je een bordje rijst. Het andere populaire concept zijn de afhaalrestaurants. Pannen paella worden hier voor (Spaanse) lunchtijd binnen gebracht en de werkende Valencianen komen er maar al te graag. Voor een euro of 5 kun je dan een bakje paella kopen. De locals eten dit dan op kantoor of kiezen voor een plekje buiten in de zon. Twee aanraders voor een paella afhaalrestaurant zijn Allioli en La Cuina.

Nog een paar tips!

 • Zo onder de indruk van de paella? Bij de overdekte voedselmarkt Mercado Central kun je saffraan kopen, één van de hoofdingrediënten voor paella. Buiten de markt vind je een kraam waar je paellapannen kunt aanschaffen.
 • Wil jij niet alleen paella eten, maar ook weten hoe je het maakt en het ook daadwerkelijk maken? Dan is onze Paella workshop wellicht een idee! Kijk voor meer informatie op de pagina Paella workshop.