Tabarca

Onderwerpen

Op expeditie naar het Wilde Westen? Dat zou je denken als je een bezoekje aan het eiland Tabarca brengt. Met amper zestig inwoners, een oppervlakte van 0,3 km2 en amper een souvenirwinkeltje te bekennen, is het alsof je je op een verlaten eiland bevindt. Desalniettemin is een tripje naar dit eiland zeker aan te raden als je graag meer van de omgeving wilt zien.

Het eiland

Het eiland Tabarca is te vinden vlak voor de kust bij de plaats Santa Pola en behoort tot de provincie Alicante. Leuk om te weten is dat Tabarca het kleinste bewoonde eiland van Spanje is. Dit is ook niet gek, aangezien het eiland een lengte van 1.800 meter en een breedte van 400 meter heeft. Het is dus ook begrijpelijk dat je in een paar uurtjes het hele eiland van top tot teen kunt zien. Aan de ene kant van het eiland vind je een oud vissersdorp en de andere kant van het eiland bestaat voornamelijk uit natuur.

Van piraten tot toeristen

Hoe gaaf is het om te bedenken dat er jarenlang piraten op dit eiland hebben gewoond. Tot het einde van de 18e eeuw hebben piraten het eiland als toevluchtsoord gebruikt. Het eiland heeft daarom ook wel de bijnaam ‘pirateneiland’. Om het eiland tegen de piraten te beschermen, bedacht de Spaanse koning Carlos III een oplossing. Een Spaans eiland voor de kust van Tunesië, genaamd Tabarqah, werd geplunderd door de koning van Tunesië. De inwoners van het eiland werden toen gevangen genomen op het eiland. De Spaanse koning Carlos III kocht de gevangenen vrij en plaatste hen op het eiland bij Alicante. Vanaf toen heette het eiland Nuevo Tabarca. Er werd een verdedigingsmuur en fort gebouwd om er zo voor te zorgen dat het eiland piratenvrij zou blijven.

Voorheen was de grootste inkomstenbron van de eilandbewoners de visvangst. Deze werden dan naar de vismarkt van Santa Pola gebracht. Tegenwoordig is het toerisme een veel grotere inkomstenbron geworden. In de zomerperiode stijgt het inwoneraantal behoorlijk en wordt het eiland drukbezocht door toeristen.

Wat te doen op Tabarca?

Het is leuk om je bezoek aan Tabarca te beginnen met een grote wandeling. Loop dan bijvoorbeeld eerst langs overblijfselen van de verdedigingsmuur en fort. Hiervan zijn zelfs nog twee poorten te bewonderen. Wat ook zeker leuk is om te bezoeken, is de verdedigingstoren. Deze toren is in de 19e eeuw een staatsgevangenis geweest. Doordat deze gevangenis omringd was door een haag met grote cactussen was ontsnappen uit deze gevangenis vrijwel onmogelijk. Wat ook leuk is om te bekijken, zijn de vuurtoren en de kerk. Deze vind je aan het einde van het eiland.

Een échte aanrader is om ervoor te zorgen dat je snorkelmateriaal bij je hebt! De omgeving van het eiland is tot zeereservaat uitgeroepen dus het zeewater is glashelder. Perfect dus om met je duikbril en snorkel allerlei mooie zeedieren te gaan bewonderen.

Verwacht niet dat er op het eiland veel te winkelen is. Het is maar klein dus winkels zijn er niet veel te vinden. Wel is er een aantal restaurants waar je lekker kunt lunchen. Dit zijn voornamelijk visrestaurants. Houd er rekening mee dat deze restaurants niet heel goedkoop zijn. Wil je dus graag geld besparen? Dan is het misschien een goed idee om zelf van tevoren al iets lekker mee te nemen zodat je ergens op het eiland kunt picknicken.

Museum Nueva Tabarca

Als je meer te weten wilt komen over de geschiedenis van het eiland is het misschien een leuk idee om het Museum Nueva Tabarca te bezoeken.

  • Partida de Tabarca Isla 9
  • Website
  • Woensdag t/m zondag: tijden zijn afhankelijk van aankomsttijden boot
  • Gratis

Bereikbaarheid

Het eiland heeft geen vliegveld en is daarom alleen te bereiken per boot. Vanuit Alicante, Torrevieja, Benidorm en El Campello gaat er een boot naar Tabarca. Vanuit Santa Pola zou je zelfs het veerpontje kunnen nemen. Houd er rekening mee dat de boten naar dit eiland maar weinig gaan. Vaak gaan er maar een paar boten per dag.

Tips

  • Op het eiland kan het vaak erg hard waaien. Houd hier dus rekening mee en kleed je eventueel iets warmer aan.
  • Als je van plan bent het water in te gaan, is het handig om waterschoenen mee te nemen. In het water kunnen soms scherpe stenen of rotsen op de bodem liggen.
  • Geniet als je op dit eiland bent ook eventjes van de rust! Op het eiland zijn auto’s verboden en kun je dus echt even genieten!